5 tips för brandsäker förvaring av litiumbatterier i flerbostadshus

Brandrisker med förvaring av litiumbatterier i flerbostadshus

Under valborgsnatten vaknade musikern Åsa Jinder av en kraftig smäll, vilket visade sig vara batterier som exploderat i kökslådan. Antalet bränder relaterade till batterier ökar kraftigt i Sverige – särskilt flerbostadshus där bränderna har tredubblats. I den här artikeln kan du som fastighetsägare eller bostadsrättsförening ta del av tips för att informera boende och hyresgäster om brandrisker, brandskydd och brandsäker förvaring av litiumbatterier i flerbostadshus.

Batterierna som låg huller om buller i en låda i fattade plötsligt eld – mitt i natten. Händelsen inträffade i musikern Åsa Jinders hem och orsakades troligen av att både använda och oanvända batterier förvarats tillsammans under lång tid, utan att polerna täckts över.

– Jag ser att det liksom lyser från en av kökslådorna men fattar ingenting. Men när jag drar ut den väller det ut tjock, grå rök och jag inser att det egentligen kommer från lådan under. Och när jag drar ut den lådan flammar det upp lågor och förstår att det är batterierna som börjat brinna.

Åsa Jinder berättar för tidningen Brandsäkert
Åsa Jinders kökslåda ut efter att batterierna börjat brinna. (Privat bild, lånad från Brandsäkert)

Laddningsbara produkter allt vanligare i hemmet

Litium-/litiumjonbatterier är tillgängliga både som knappcellsbatterier och i större modeller. De finns i allt från laddbara produkter som mobiltelefoner, datorer och trådlösa apparater till elfordon som elsparkcyklar, elcyklar och elbilar. Gemensamt är att användandet blir allt vanligare i svenska hem, vilket medför nya brandrisker för fastighetsägare att hantera i flerbostadshus.

Detta gäller både hantering, laddning, förvaring och återvinning av litiumjonbatterierna. En brand i litiumbatterier är svårsläckt och har ett snabbt brandförlopp, med risk för spridning eller återantändning. Röken är dessutom hälsofarlig.

Antalet bränder relaterade till batterier ökar kraftigt

Enligt Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB) rapporterades 110 bränder kopplade till batterier eller batteriladdare år 2023, inte bara litiumbatterier, jämfört med 55 bränder 2018 – en ökning på 100 procent. Sett till flerbostadshus har bränderna tredubblats, från 16 till 52 mellan åren 2018 till 2023.

MSB varnar även för att antalet bränder kan öka i takt med att vi får fler laddbara produkter i samhället. Det finns tyvärr många exempel där litiumbatterier skapat explosionsartade bränder med omfattande skador på lägenheter och fastighet som resultat.

Bild från Brandskyddsföreningen: En påse med litiumbatterier i ett städskåp har brunnit. Michael Steen, brandutredare.

5 tips för brandsäker förvaring av litiumbatterier

1. Håll batterierna separata:

Samla inte många oisolerade, gamla batterier på samma ställe. Batterierna kan då kortsluta varandra och en exoterm reaktion kan uppstå, ju fler desto större brandrisk skriver Brandskyddsföreningen. Kom ihåg att desto större laddningsbar produkt eller batteri, desto fler battericeller och högre brandrisk. Nya batterier och gamla batterier bör hållas isär.

2. Tejpa över polerna:

Genom att tejpa över polerna, de ledande komponenterna, på batteriet undviker du att batterierna reagerar med varandra. Men det kan även uppstå en kortslutning i en enstaka knappcell, vilken då alstrar värme och orsakar en termisk rusning i närliggande knappceller.

3. Identifiera brandrisker och brandsäkra området:

Förvara aldrig batterier, separat eller inbyggt i produkter, så att utrymningsvägar blockeras om olyckan är framme. Förvara inte heller något brännbart som skräp, papper, plast eller andra lättantändliga föremål tillsammans med batterierna. Inte heller tillsammans med gem eller nycklar.

4. Korrekt förvaring av batterier i behållare eller anpassade skåp:

Brandskyddsföreningen – Använd inte behållare i brännbart material, som papper eller plast. Välj en glasburk, en plåtlåda eller ännu hellre ett brandskåp om så finns.

MSB – Om du förvarar och laddar litiumbatterier i ett laddningsskåp bör skåpet vara anpassat för ändamålet samt bli installerat enligt tillverkarens anvisningar. Ta hänsyn till både skåptillverkarens och batteritillverkarens instruktioner.

5. Säkerställ fungerande brandskydd:

Ha minst en fungerande brandvarnare i hemmet, vilket ger tidig varning om en brand skulle uppstå. Placera även brandsläckare tillgängligt. Det finns inget krav på särskild typ av släckmedel för litiumjonbatterier men MSB rekommenderar en pulversläckare på minst 6 kg i bostaden.

Uppkopplade brandvarnare i flerbostadshus höjer säkerheten

Eftersom en brand i litiumjonbatterier är svårsläckt och har ett snabbt brandförlopp, med risk för spridning eller återantändning, är fungerande brandvarnare och tidig upptäckt avgörande.

”Ökningen av batteribränder visar tydligt behovet av förebyggande åtgärder. Särskilt i flerbostadshus där bränderna har tredubblats. Med uppkopplade brandvarnare säkerställs fungerande brandskydd överallt, och genom att skicka larm digitalt till flera mottagare kan bränder upptäckas väldigt snabbt, innan de hinner eskalera.”

Moa Göransdotter, VD för Tryva

Med det smarta systemet från Tryva och uppkopplade brandvarnare i lägenheter och allmänna utrymmen kan brandlarm skickas direkt till exempelvis boende, grannar, jourtelefoner eller SOS Alarm. Bränder kan då upptäckas även när boende inte är hemma, eller om brand uppstår i utrymmen där det inte alltid vistas personer, exempelvis i garage, förråd och soprum.

Läs hur BRF förhindrade allvarlig brand med Tryva

Safeland Fastighet blir Tryva.

Safeland Fastighet byter namn till Tryva och renodlar verksamheten för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Varumärket Safeland lever vidare till konsumentmarknaden.

Varmt välkommen till Tryva!