Så påverkas SBA av nya regler för fastighetsnära förpackningsinsamling

Förpackningsinsamling

Från 1 januari 2027 träder nya regler i kraft som kräver att alla hushåll i flerbostadshus ska ha tillgång till fastighetsnära förpackningsinsamling (FNI). För fastighetsägare och bostadsrättsföreningar innebär detta inte bara praktiska och logistiska förändringar för att uppfylla de nya kraven – det påverkar även brandrisker, brandskyddet och det systematiska brandskyddsarbetet (SBA).

Miljörum och soputrymmen är särskilt riskutsatta ur brandskyddssynpunkt – både på grund av mängden brännbart material (kartong, plast, papper), risken för anlagda bränder eller felaktigt kasserade batterier och andra laddbara produkter. Traditionella brandvarnare är sällan en bra lösning i soprum och andra utrymmen där ingen befinner sig dygnet runt, och där ingen kan höra dess tjutande. Särskilt utmanande är det när soprummet är avskilt eller svårt att kontrollera regelbundet. Befintliga, nya eller utökade soprum bör därför planeras med ett effektivt brandskydd i åtanke.

Nya regler för fastighetsnära förpackningsinsamling (FNI)

Enligt de nya reglerna ska förpackningar av papper, plast, metall samt färgat och ofärgat glas sorteras ut fastighetsnära. Matavfall och restavfall ska som tidigare sorteras separat. Detta innebär att boende inte längre ska behöva ta sig till återvinningsstationer för att lämna sitt förpackningsavfall. Istället ska insamlingen ske i eller i anslutning till fastigheten, exempelvis via miljörum, sopskåp eller markbehållare. Syftet är att göra det enklare och mer bekvämt för hushållen att sortera sitt avfall, vilket i sin tur ska leda till ökad återvinning och en mer hållbar livsstil.

Laddbara produkter & litiumbatterier i soprum

Utvecklingen mot ett mer elektrifierat samhälle – med mobiltelefoner, datorer, elsparkcyklar, verktyg och andra laddbara produkter – har medfört en markant ökning av litiumjonbatterier i hushållen. Detta skapar nya brandrisker som även påverkar hanteringen av avfall. Litiumbatterier kan orsaka våldsamma brandförlopp vid kortslutning, punktering eller överhettning – och risken är särskilt allvarlig i utrymmen med stora mängder lättantändligt material i närheten, såsom förpackningsavfall. Här kan du läsa mer om brandsäker återvinning av litiumbatterier.

SBA – Checklista för fastighetsägare och BRF-styrelser

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) är ett lagkrav för alla fastighetsägare och bostadsrättföreningar. Detta innebär att brandskyddsarbetet i fastigheten ska planeras, dokumenteras, kontrolleras och förbättras kontinuerligt. Inför nya eller förändrade avfallsutrymmen, säkerställ att ert systematiska brandskyddsarbete (SBA) omfattar:

Brandriskbedömning – Har en aktuell riskanalys gjorts för soprummet?
Byggnadstekniskt skydd – Är utrymmet brandtekniskt säkrat (t.ex. brandklassade dörrar, rätt placering)?
Rutiner och tillsyn – Finns dokumenterade rutiner för städning, tömning och regelbunden kontroll?
Utbildning och ansvar – Har fastighetsskötare och styrelse kunskap om SBA och brandrisker i avfallsutrymmen?
Utrustning – Finns fungerande brandvarnare, brandsläckare och brandfilt lättillgängliga och kontrollerade?

Uppkopplade brandvarnare i soprum

Traditionella brandvarnare räcker sällan till om ingen hör dess tjutande, särskilt när soprummet är avskilt eller svårt att kontrollera regelbundet. Därför använder nu många fastighetsägare och BRF:er uppkopplade brandvarnare, som direkt kan larma digitalt till exempelvis boende, fastighetsägare, förvaltare och SOS Alarm vid brand – utan att vara beroende av att någon hör tjutandet på plats.
BRF Visinge kunde förhindra två allvarliga bränder direkt efter installation, vilket räddade fastigheten:

”Det hade kunnat gå riktigt illa, vi är väldigt glada för att larmet fanns på plats”

Mikael Andersson, ordförande.

Uppkopplade brandvarnare testar sig själva och meddelar, via Tryvas system, ansvariga via app och e-post om de är i behov av batteribyte eller felaktigt har blivit nedplockade. Detta säkerställer fungerande brandskydd året om, förenklar SBA och höjer säkerheten för alla boende.

”Systemet med uppkopplade brandvarnare garanterar att vi får en omedelbar signal om en enhet plockas ned eller om batteriet är på väg att ta slut. Det ger oss nu 100% säkerhet”

Kjell-Ove, VD för Fristad Bostäder

Kontakta oss för mer information om uppkopplat brandskydd

Safeland Fastighet blir Tryva.

Safeland Fastighet byter namn till Tryva och renodlar verksamheten för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Varumärket Safeland lever vidare till konsumentmarknaden.

Varmt välkommen till Tryva!