SOS Alarm
Uppkopplade brandvarnare med larm till SOS Alarm
Höj brandsäkerheten i flerbostadshus och kommersiella lokaler. Med uppkopplade brandvarnare anslutna till SOS Alarm har erfarna larmoperatörer alltid koll på er fastighet, och vidtar åtgärder när larmet går.
Via Tryva får SOS Alarm realtidsinformation vid brand
Med trådlösa, uppkopplade brandvarnare från Tryva anslutna till SOS Alarm kan hjälpinsats larmas ut vid konstaterad brand. Via det smarta systemet får erfarna larmoperatörer realtidsinformation med exakt platsinformation, samt detaljerad data om exempelvis rökutveckling och värmestegring – vilket möjliggör snabbare och mer korrekt insats.
Så fungerar systemet med koppling till SOS Alarm
1
Brandvarnaren tjuter
Brandvarnare aktiveras vid
rök, värme eller snabb
temperaturstegring.
2
Larm skickas vidare
Om larmet uppfyller vissa
kriterier skickas larmet till
SOS Alarm efter 30 sekunder.
3
SOS Alarm
Erfarna operatörer kan följa vad
som sker i realtid tack vare
information från systemet.
4
Snabb insats
SOS Alarm agerar utifrån
situationen. Snabb första insats räddar liv och fastighet.
Enkelt att skapa en larmplan utifrån varje fastighets behov
I Tryvas larmplan anges var olika larm ska skickas. Exempelvis till SOS Alarm, fastighetsjour, boende eller medarbetare, så att snabbast möjliga åtgärd kan ske. Larm kan styras till olika mottagare baserat på veckodag och tid på dygnet.
Höj säkerheten med Tryva - och SOS Alarm
Säkerställer fungerande brandvaranare i hela fastigheten
Systemet kontrollerar och visar placering, batterinivå, temperatur, röksensorns funktion m.m. för varje enhet.
Uppkopplade, trådlösa brandvarnare testar sig själva
Uppkopplade brandvarnare testar sig själva och meddelar om de behöver batteribyte eller felaktigt har plockats ned.
Effektivare systematiskt brandskyddsarbete (SBA)
Inget behov av rondering för att kontrollera brandvarnare i varje enskild lägenhet och uthyrd lokal.
Larm styrs till flera mottagare för snabbare upptäckt
En skräddarsydd larmplan för varje fastighet. Skicka larm till SOS Alarm larmcentral, jour, räddningstjänst, boende, grannar m.fl.
Upptäck en brand även när boende inte är hemma
Med larm till flera mottagare säkerställs att larm kan uppmärksammas även om ingen är fysiskt på plats.
Temperaturdata från brandvarnarna till värmestyrning
Temperaturdata från brandvarnarna kan exporteras till externt system för värme- och energioptimering.
Prova på systemet
Välj ut en lämplig fastighet för testperiod av systemet. Utvärdera både brand- och vattenskydd för gemensamma utrymmen och lägenheter.
Vanliga frågor
Statistik visar att ca 20% av lägenheter i flerfamiljshus saknar fungerande brandvarnare. En stor nackdel med traditionella brandvarnare är också att de inte gör någon nytta om den boende inte är hemma – det tar lång tid innan någon annan i fastigheten eventuellt reagerar på en tjutande brandvarnare.
Idag finns det ny teknik som ger ett mycket tryggare brandskydd. Med uppkopplade brandvarnare kan larm skickas vidare till flera mottagare vilket möjliggör snabb upptäckt och första insats. Dessutom testar uppkopplade brandvarnare sig själva och man kan säkerställa fungerande brandskydd överallt.
Det finns flera viktiga skillnader.
- Brandupptäckt. När en uppkopplad brandvarnare aktiveras kan man med Tryvas system skicka larm vidare till exempelvis grannar, fastighetssystem eller larmcentral vilket möjliggör snabbare upptäckt och första insats.
- Platsinformation & Räddningsarbete. När en uppkopplad brandvarnare aktiveras skickar Tryvas system larm med information om vart i fastigheten den aktiva brandvarnaren är placerad. Denna information är otroligt viktig i ett skarpt läge – och underlättar släck- och räddningsarbetet avsevärt när räddningstjänst kommer till platsen.
- Kontroll och service. Uppkopplade brandvarnare testar sig själva och informerar om de har behov av rengöring, batteribyte – eller om de felaktigt plockats ned.
- Brandskyddsarbete – underlättar SBA. I Tryvas app ser fastighetsägaren en överblick av samtliga brandvarnare i fastigheten. Därav behövs inte längre tidsödande rondering för kontroller av brandvarnare.
När brandvarnaren upptäcker rök, värme eller temperaturstegring börjar den tjuta högt. Om röken inte avtar efter 30 sekunder skickas ett larm genom Tryva appen till exempelvis grannar, förvaltningssystemet eller larmcentral.
I appen visas platsinformation om vart i huset brandvarnaren har aktiverats och larmmottagarna kan samverka med varandra i en chatt i appen för bästa åtgärd. Tack vare larm till flera mottagare kan man spara avgörande minuter i brandutvecklingen.
Nej. De smarta sensorerna är utrustade med teknik som känner av ifall rökutvecklingen stannar av, exempelvis om den boende vädrar inom 30 sekunder. Det går dessutom enkelt att trycka på undersidan av brandvarnaren för att stänga av larmet.
Nej, uppkopplade brandvarnare testar sig själva. Många boende klarar inte heller att testa sina brandvarnare själva, exempelvis äldre och rörelsehindrade – dessa slipper riskmomentet i att ställa sig på en stol och testa brandvarnaren.
Nej, tack vare de uppkopplade brandvarnarna kan alla vara trygga med att samtliga brandvarnare alltid fungerar. Varje fastighet skapar sin egen larmplan och väljer om de boende ska ta emot larm. Självklart väljer också de boende själva om de vill ta emot larm eller inte. Det räcker med att larm skickas vidare till några mottagare för att hela fastigheten ska bli trygg.
Nej. Systemet är trådlöst, det krävs inga ingrepp i fastigheten.
Media rapporterar – Smarta sensorer har räddat bostadsföreningen i Stockholm
Borätt Forum, Sveriges ledande kunskapsplattform för bostadsrättsföreningar, uppmärksammar BRF Visinge för sin höga säkerhet med smarta sensorer. Föreningen har installerat Tryvas system med trådlösa, uppkopplade […]
Äldreboende väljer uppkopplat brandskydd – stor trygghet för boende & personal
Äldreboende Lindögården installerar uppkopplat brandskydd från Tryva i sina lägenheter, efter rekommendation från Räddningstjänten. Nu vill enhetschefen för socialförvaltningen uppmuntra fler kommuner att höja brandsäkerheten […]
Vad är egenkontroll för fastighetsägare? Lagkrav, tillsyn och checklista
Egenkontroll innebär att du som fastighetsägare ska planera och kontrollera din verksamhet för att förebygga hälsoproblem hos boende och skador på miljön. Detta krav är […]