Boende fick larm om brand via appen Tryva – räddade sovande granne

Den 5e juni gick ett larm i appen Tryva för Stiftelsen Aneby Bostäders boende. Larmet visade information om en brandvarnare som upptäckt rök i en lägenhet där den boende hade somnat. Det var kraftig rökutveckling i lägenheten, men tack vare larmet och grannarnas agerande kunde den boende räddas innan branden fått fäste. I och med händelsen fick Stiftelsen Aneby Bostäder en tidig bekräftelse på att deras nya system från Tryva räddar liv.

Uppkopplade brandvarnare med larm till grannar
Stiftelsen Aneby Bostäder har under året infört systemet från Tryva i samtliga fastigheter. Traditionella brandvarnare har ersatts med uppkopplade brandvarnare som larmar till boende med platsinformation om var det är rökutveckling.

Grannar tidigt på plats
Vid larmet hade den boende glömt mat på spisen och därefter hamnat i djup sömn. Ett par grannar som fått larmet i sina telefoner kom snabbt till platsen och kunde konstatera kraftig rökutveckling. De lyckades med hjälp av hemtjänsten få upp lägenhetsdörren och förhindrade att branden spred sig från spisen. De fick kontakt med den boende som var mycket skärrad efter händelsen.

Boende fick larm om brand via appen Tryva - räddade sovande granne
Traditionell brandvarnare hade inte varit tillräckligt 
Utöver de boende får även fastighetsskötarna i Stiftelsen Aneby Bostäder larm i sina telefoner under arbetstid. Robert och Lennart fick larmet och tog sig till lägenheten. Situationen var då redan under kontroll, men de hjälpte till att vädra ut den omfattande röken.

– En gammaldags brandvarnare hade inte förhindrat branden, eftersom den boende inte vaknade av sirenen, säger Lennart, Fastighetsskötare hos Stiftelsen Aneby Bostäder.

Kvitto på att systemet räddar liv
Stiftelsen Aneby Bostäder bekräftar satsningen på trygghet och höjd brandsäkerhet.

– Händelsen visar tydligt att systemet från Tryva räddar liv. Våra boendes säkerhet är otroligt viktig för oss och vi är mycket stolta över att erbjuda den här lösningen till alla våra hyresgäster, säger Jens Larsson, VD för Stiftelsen Aneby Bostäder.

Boende är mycket positiva
De boende kan själva välja om de vill ta emot larm i sina telefoner om en brandvarnare i huset aktiveras. Att ta emot larm är helt frivilligt, men intresset hos de boende är stort.  Systemet från Tryva kan även skicka larm till larmcentral, jour och räddningstjänst.

Safeland Fastighet blir Tryva.

Safeland Fastighet byter namn till Tryva och renodlar verksamheten för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Varumärket Safeland lever vidare till konsumentmarknaden.

Varmt välkommen till Tryva!