Brandskydd
Uppkopplade brandvarnare med smart larm till flera mottagare.
Skicka larm till boende, hyresgäster, larmcentral, jour och medarbetare. Larm visar exakt platsinformation för aktiverad brandvarnare, samt information om vad som inträffat.
Samtliga brandvarnare är certifierade enligt EN 14604.
40% saknar fungerande brandvarnare.
Varje år brinner det i 24 000 svenska hem. Statistik från MSB visar att det saknades fungerande brandvarnare i ca 40% av de lägenheter som räddningstjänsten gjorde insatser till under 2023. Sambandet mellan brist på brandvarnare och allvarlig brand är tydligt.
I utrymmen såsom garage, vindar och källare gör traditionella brandvarnare ingen nytta. Om ingen befinner sig på plats, kan ingen höra deras tjutande.
Uppkopplade brandvarnare med larm till SOS Alarm
Höj brandsäkerheten i flerbostadshus och kommersiella lokaler.
Med uppkopplade brandvarnare anslutna till SOS Alarm har erfarna larmoperatörer alltid koll på er fastighet, och vidtar åtgärder när larmet går.
En trygg fastighet där samtliga brandvarnare alltid fungerar.
Full kontroll med övervakat brandskydd
Systemet kontrollerar och visar placering, batterinivå, röksensorns funktion m.m. för varje enhet.
Uppkopplade, trådlösa brandvarnare testar sig själva
Uppkopplade brandvarnare testar sig själva och meddelar om de behöver batteribyte eller felaktigt har plockats ned.
Effektivare systematiskt brandskyddsarbete (SBA)
Inget behov av rondering för att kontrollera brandvarnare i varje enskild lägenhet och uthyrd lokal.
Larm styrs till flera mottagare för snabbare upptäckt
En skräddarsydd larmplan för varje fastighet. Skicka larm till larmcentral, jour, räddningstjänst, boende, grannar m.fl.
Upptäck en brand även när boende inte är hemma
Med larm till flera mottagare säkerställs att larm alltid skickas vidare och fler ges möjlighet att agera om olyckan är framme.
Inga falsklarm med smarta brandvarnare
Sensorerna känner av både rök och värme vilket minimerar risken för falsklarm. Stängs larmet av inom 30 sek skickas det ej vidare.
Fungerande brandskydd överallt. Dygnet runt. Året om.
De uppkopplade brandvarnarna testar sig själva och meddelar om de behöver batteribyte eller felaktigt har plockats ned.
Systemet övervakar och säkerställer fungerande brandskydd.
Samtliga brandvarnare är certifierade enligt EN 14604.
Styr fastighetens larm utifrån tid på dygnet och vad som inträffat.
I systemet anges mottagare för brand- och vattenlarm. Exempelvis larmcentral, vattenjour, boende eller medarbetare. Larm kan styras till olika mottagare dagtid och nattetid.
För varje fastighet skapas en larmplan med instruktioner för vart larm ska skickas så att snabbast möjliga åtgärd kan ske.
Så fungerar systemet vid brand.
1
Brandvarnaren tjuter
Reagerar på rök, värme och temperaturstegring.
2
Larm skickas vidare
Är brandvarnaren fortfarande aktiv efter 30 sek larmas det vidare.
3
Sprids enligt larmplan
Larm kan t.ex. styras till larmcentral, jour, räddningstjänst, boende m.fl.
4
Snabb första insats
Att upptäcka en brand i tidigt
skede räddar liv och fastighet.
"Tryvas system är en viktig innovation med potential att förhindra de flesta bostadsbränder. Systemet innebär två centrala förbättringar gällande brandsäkerheten i svenska hem; det säkerställer att alla brandvarnare fungerar och att branden upptäcks tidigt - även när ingen är hemma..." Läs artikeln
Erik Arvidsson, Skadeförebyggande kommunikatör
Upptäck brand även när boende inte är hemma.
Efter 30 sekunder skickas larmet vidare till förutbestämda mottagare. Därmed möjliggörs snabb upptäckt och första insats även när boende inte är hemma. Läs om metoden Brandsamverkan för flerfamiljshus.
MSB's nationella strategi för stärkt brandskydd.
Nationella samverksansgruppen för brandskyddsfrågor identifierar nedan åtgärdsområden där fastighetsägare har en central roll:
- Öka antalet fungerande brandvarnare
Mål: Andel hushåll med fungerande brandvarnare: minst 95% - Verka för att genomföra insats med kortare responstid
- Stärka särskilt utsatta individers brandskydd i hemmiljö
Tryva adresserar samtliga åtgärdsområden.
Läs mer om MSB’s nationella strategi.
Tryva är stolt medlem i Brandskyddsföreningen
Brandskyddsföreningen arbetar för att öka brandsäkerheten i samhället. Som medlem stödjer vi detta viktiga arbete – tillsammans gör vi det möjligt att nå visionen om ett brandsäkert och hållbart Sverige.
Hållbar lösning
Systemet informerar vid behov av batteribyte eller rengöring. Minska antal serviceärenden och onödig förbrukning av batterier och brandvarnare.
Enkelt att montera
Systemet är trådlöst. Tar endast ett par minuter per lägenhet att montera. Wi-Fi behövs ej.
Tryggare för äldre
Äldre är mer utsatta vid brand. Med larm till fler mottagare ges snabbare hjälp. Ökad trygghet i att samtliga boende har fungerande brandvarnare.
Certifierade sensorer
Uppkopplade brandvarnare reagerar både på rök och temperaturstegring. Larm går även att få för kolmonoxid.
Prova på systemet
Välj ut en lämplig fastighet för testperiod av systemet. Utvärdera både brand- och vattenskydd för gemensamma utrymmen och lägenheter.
Jens Larsson
Vi vet att många missar att kontrollera brandvarnaren, vilket påverkar allas säkerhet. Den enda riktiga lösningen på detta problem är att vi som fastighetsägare tar över ansvaret. Med systemet från Tryva vet vi att alla brandvarnare alltid fungerar.
VD, Stiftelsen Aneby Bostäder
Leif Jonsson
Tidig upptäckt är avgörande vid akuta situationer. Uppkopplade brandvarnare som larmar till de boende är en bra metod som ger fastighetsägare och grannar mycket goda möjligheter att snabbt agera och förebygga bränder.
Utvecklingschef, Södertörns brandförsvarsförbund
Johan Magne
Ingen var hemma i lägenheten. Vårt hus hade blivit övertänt om vi inte fått larmet så tidigt. Nu kunde vi med viss möda släcka elden tillsammans. Hade vi dröjt ett par minuter till hade det inte varit möjligt.
Boende i BRF, Hägersten
Vanliga frågor
Statistik visar att ca 20% av lägenheter i flerfamiljshus saknar fungerande brandvarnare. En stor nackdel med traditionella brandvarnare är också att de inte gör någon nytta om den boende inte är hemma – det tar lång tid innan någon annan i fastigheten eventuellt reagerar på en tjutande brandvarnare.
Idag finns det ny teknik som ger ett mycket tryggare brandskydd. Med uppkopplade brandvarnare kan larm skickas vidare till flera mottagare vilket möjliggör snabb upptäckt och första insats. Dessutom testar uppkopplade brandvarnare sig själva och man kan säkerställa fungerande brandskydd överallt.
Det finns flera viktiga skillnader.
- Brandupptäckt. När en uppkopplad brandvarnare aktiveras kan man med Tryvas system skicka larm vidare till exempelvis grannar, fastighetssystem eller larmcentral vilket möjliggör snabbare upptäckt och första insats.
- Platsinformation & Räddningsarbete. När en uppkopplad brandvarnare aktiveras skickar Tryvas system larm med information om vart i fastigheten den aktiva brandvarnaren är placerad. Denna information är otroligt viktig i ett skarpt läge – och underlättar släck- och räddningsarbetet avsevärt när räddningstjänst kommer till platsen.
- Kontroll och service. Uppkopplade brandvarnare testar sig själva och informerar om de har behov av rengöring, batteribyte – eller om de felaktigt plockats ned.
- Brandskyddsarbete – underlättar SBA. I Tryvas app ser fastighetsägaren en överblick av samtliga brandvarnare i fastigheten. Därav behövs inte längre tidsödande rondering för kontroller av brandvarnare.
När brandvarnaren upptäcker rök, värme eller temperaturstegring börjar den tjuta högt. Om röken inte avtar efter 30 sekunder skickas ett larm genom Tryva appen till exempelvis grannar, förvaltningssystemet eller larmcentral.
I appen visas platsinformation om vart i huset brandvarnaren har aktiverats och larmmottagarna kan samverka med varandra i en chatt i appen för bästa åtgärd. Tack vare larm till flera mottagare kan man spara avgörande minuter i brandutvecklingen.
Nej. De smarta sensorerna är utrustade med teknik som känner av ifall rökutvecklingen stannar av, exempelvis om den boende vädrar inom 30 sekunder. Det går dessutom enkelt att trycka på undersidan av brandvarnaren för att stänga av larmet.
Nej, uppkopplade brandvarnare testar sig själva. Många boende klarar inte heller att testa sina brandvarnare själva, exempelvis äldre och rörelsehindrade – dessa slipper riskmomentet i att ställa sig på en stol och testa brandvarnaren.
Nej, tack vare de uppkopplade brandvarnarna kan alla vara trygga med att samtliga brandvarnare alltid fungerar. Varje fastighet skapar sin egen larmplan och väljer om de boende ska ta emot larm. Självklart väljer också de boende själva om de vill ta emot larm eller inte. Det räcker med att larm skickas vidare till några mottagare för att hela fastigheten ska bli trygg.
Nej. Systemet är trådlöst, det krävs inga ingrepp i fastigheten.
Media rapporterar – Smarta sensorer har räddat bostadsföreningen i Stockholm
Borätt Forum, Sveriges ledande kunskapsplattform för bostadsrättsföreningar, uppmärksammar BRF Visinge för sin höga säkerhet med smarta sensorer. Föreningen har installerat Tryvas system med trådlösa, uppkopplade […]
Äldreboende väljer uppkopplat brandskydd – stor trygghet för boende & personal
Äldreboende Lindögården installerar uppkopplat brandskydd från Tryva i sina lägenheter, efter rekommendation från Räddningstjänten. Nu vill enhetschefen för socialförvaltningen uppmuntra fler kommuner att höja brandsäkerheten […]
Vad är egenkontroll för fastighetsägare? Lagkrav, tillsyn och checklista
Egenkontroll innebär att du som fastighetsägare ska planera och kontrollera din verksamhet för att förebygga hälsoproblem hos boende och skador på miljön. Detta krav är […]