Sänk energikostnaden med smart brandskydd

energikostnad

Förbered inför vinterns höga el- och energipriser med uppkopplade brandvarnare i lägenheterna. Samtidigt som ni inför Tryvas uppkopplade brandskydd kan ni med styrsystemet spara 1940 kr per lägenhet, och sänka er energikostnad, redan i vinter. Dessa besparingar kan betala av hela investeringen redan till våren.

Frågor och svar kring energieffektivisering

  • Hur kallt får det vara i en lägenhet? Folkhälsomyndigheten rekommenderar en temperatur mellan 20 och 24 grader. Dessa riktlinjer gäller för både hyresrätter och bostadsrätter. Men den lägsta lagliga nivån för BRF:er är 16 grader.
  • När ska man sänka temperaturen? För fastighetsägare som har kontroll på fastighetens temperatur finns det två tillfällen att sänka värmetillförseln:
    1. Vid köldknäppar då energiåtgången är som störst 2. Då elpriset skjuter i höjden

  • Hur mycket kan man spara på att sänka inomhustemperaturen? En sänkning med 2 grader skulle sänka energibehovet med upp till 10%. Med systemet kan en genomsnittlig lägenhet på 60 kvadratmeter spara ca 130 KWh/månad i uppvärmningskostnader under november till april. Med ett elpris på 2,50 kr per KWh innebär det en besparing på 1950 kr under vintern för en lägenhet.

  • Hur kan man sänka kostnader utan att sänka temperaturen? Med smart styrning av fastighetens temperatur kan man sänka kostnaderna utan att sänka temperaturen. Detta genom att styra förbrukningen då elpriset är billigare eller alternera mellan värmepump och fjärrvärme.

Hur kan man mäta och styra temperatur för att sänka energikostnad?

Det finns flera anledningar att välja uppkopplat och smart brandskydd till hela fastigheten.

I Tryvas uppkopplade brandvarnare finns en temperatursensor som hjälper er att sänka fastighetens energikostnad. Genom att exportera data från temperatursensorn till ett styrsystem kan förbrukning bli analyserad. Styrsystemet skickar sedan styrsignaler till fastighetens värmeanläggning för att effektivisera energiförbrukningen. Tryva levererar sensorer och styrsystemets mjukvara med tillhörande styrmodul i samband med installation.

Om det skulle finnas behov av andra mätpunkter kan extra temperatursensorer installeras i samband med installationen av brandvarnare.

Tack vare data från brandvarnarna går det smidigt att jämna ut temperaturer i fastigheten samt att planera en sänkning inför en pristopp och vice versa för mindre prisextrema dagar.

Med systemet kan en genomsnittlig lägenhet på 60 kvadratmeter spara ca 130 KWh/månad i uppvärmningskostnader under november till april. Med elpris på 2,50 kr innebär det kostnadssänkning på 1950 kr under vintern

Tryvas app visar alltid funktionssatus på samtliga enheter. Ansvariga får därefter en notis om en brandvarnare plockats ned eller behöver batteribyte. Dessutom möjliggörs snabbare upptäckt vid brand då larm kan skickas vidare till exempelvis larmcentral, jour, boende och grannar.

Det trådlösa brandvarnarsystemet och styrsystemet går snabbt att installera. I normalfallet räcker det med en arbetsdag. Styrsystemet behöver därefter läsa in och lära sig fastighetens temperaturskiftningar under cirka två veckor innan den är kalibrerad för styrning.

Gör skillnad direkt – både för brandsäkerhet och för energieffektivisering.
Anmäl ditt intresse nedan så kontaktar vi dig och berättar mer!


Safeland Fastighet blir Tryva.

Safeland Fastighet byter namn till Tryva och renodlar verksamheten för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Varumärket Safeland lever vidare till konsumentmarknaden.

Varmt välkommen till Tryva!