Undvik vattenskador i flerbostadshus under semestern

vattenskador semester

Under semestern, när boende är bortresta, är det lätt hänt att en vattenläcka inte upptäcks i tid. I värsta fall kan vattnet strömma ut i flera dagar och orsaka stora skador på fastigheten. Vi tipsar om åtgärder för förebygga och upptäcka vattenskador i flerbostadshus – även när boende inte är hemma.

Vattenskador är ett dyrt problem i svenska hem

Vattenskador är vanligt förekommande problem som är både tidskrävande och kostsamt. I bostaden är det framförallt köket och läckage från diskmaskin, kyl och frys som står för flest vattenskador. Tyvärr visar statistik att det oftast är vitvaror som är yngre än 10 år som huvudsakligen orsakar problemen.

Informera och påminn hyresgäster innan semestertider

  1. Stäng av vattnet: Om du är iväg under en längre tid kom ihåg att vrida av huvudkranen.
  2. Kontrollera rören: Ta en titt under vasken och handfatet för att säkerställa att det inte finns några läckage eller andra problem med rören.
  3. Använd droppskydd: Läckage kan uppstå inte bara från diskmaskinen, utan även från kylskåp och frys. Detta kan orsaka fuktskador om det skulle bli strömavbrott. Se till att använda droppskydd under dessa apparater.
  4. Rengör kylskåpet och töm frysen: Se till att kylskåpet är rent och att avrinningshålet inte är täppt. Om du ska vara borta länge kan det vara en bra idé att tömma och stänga av frysen.
  5. Använd vattenanslutna maskiner rätt: Undvik att sätta igång diskmaskinen precis innan du lämnar lägenheten. Även om det kan vara lockande att komma hem till ren disk.

Överväg att investera i smarta vattenlarm i fastigheten

Vattenlarmen är inte större än en tändsticksask och kräver varken installation eller ingrepp i fastigheten. När ett vattenlarm upptäcker fukt larmar det direkt vidare till utvalda larmmottagare – exempelvis till fastighetsskötare eller vattenjour. På så sätt går det att upptäcka vattenläckor även om boende är bortrest. Oavsett om läckan finns i den egna lägenheten eller våningen ovanför.

Safeland Fastighet blir Tryva.

Safeland Fastighet byter namn till Tryva och renodlar verksamheten för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Varumärket Safeland lever vidare till konsumentmarknaden.

Varmt välkommen till Tryva!