Uppkopplade brandvarnare med larm till grannar förhindrade katastrofen

Johan och Tord

Grannarnas snabba insatser var avgörande och räddade flerfamiljshuset från total förstörelse. Tack vare systemet där uppkopplade brandvarnare skickar larm vidare till grannarna med information om vilken brandvarnare i huset som aktiverades, kunde grannarna Johan och Tord ta sig till lägenheten och släcka branden med en pulversläckare. Uppkopplade brandvarnare, information till de boende och deras snabba insatser räddade flerfamiljshuset.

Händelsen inträffade i ett flerfamiljshus i Hägersten. Ett föremål i en lägenhet fattade eld en stund efter att de boende lämnat lägenheten. Föreningen hade sedan tidigare installerat Tryvas uppkopplade brandvarnare med automatiskt larm till grannarna. Sirenen tjöt när brandvarnaren löste ut i den rökfyllda lägenheten, men systemet skickade även en pushnotis med larm till grannar i huset. Det visade sig att larmet till grannarna var avgörande.

Lägenheten var fylld med svart rök

Johan Magne var en av de grannar som tog emot larmet. Han tog sig till den aktuella lägenheten för att kontrollera. Även grannen Tord som också fått larmet, hade kontakt med lägenhetsinnehavarna via appen där alla som mottagit ett larm enkelt kan chatta med varandra.
Framme vid den aktuella lägenhetsdörren kände grannarna tydlig röklukt och Johan skyndade sig att hämta pulversläckare, medan en tredje granne som fått larmet ringde 112.  

När de fick upp dörren möttes de av svart rök från taket ner till brösthöjd. Eld i lägenheten flammade upp på ena väggen. Efter den tredje släckningen med brandsläckaren lyckades Johan släcka elden. De vädrade ut trapphuset och evakuerade grannarna. Efter en stund kom räddningstjänsten till platsen.

– Ingen var hemma i lägenheten. Vårt hus hade blivit övertänt om vi inte fått larmet så tidigt. Nu kunde vi med viss möda släcka elden tillsammans. Hade vi dröjt ett par minuter till hade det inte varit möjligt, säger Johan Magne.


– Trots den skakande händelsen klarade vi oss relativt bra.
Systemet från Tryva räddade vår fastighet och vi klarade oss helt från personskador. Lägenheten behöver saneras, men det kunde ha varit mycket värre. Utan Tryva hade vi inte fått larmet förrän det var försent, säger Tord Norrman, Fastighetens Brandskyddsansvarig.

Polis och räddningstjänst berömde insatserna och det smarta brandvarnarsystemet

– Polisen och räddningstjänsten berömde våra insatser och vårt smarta brandvarnarsystem som var avgörande för det bra resultatet, säger Tord Norrman, Brandskyddsansvarig.

– Händelsen visar att snabbheten och samarbetet mellan grannarna är direkt avgörande. I detta fall var brandförloppet hastigt, men ändå lyckades grannarna stoppa branden. Vi arbetar aktivt med att sprida brandsamverkan som standard för brandskydd i flerfamiljshus på samma sätt som brandvarnaren blev standard för 30 år sedan. Nu hoppas vi att ännu fler förstår nyttan av uppkopplat brandvarnarsystem med smart utlarmning, säger Per Källgården, grundare av Tryva som står bakom systemet.

Bilden till vänster visar spåren av branden och dess spridning upp på väggen. Ventilen på bilden till höger har smält på grund av den höga värmen vid taket.

Safeland Fastighet blir Tryva.

Safeland Fastighet byter namn till Tryva och renodlar verksamheten för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Varumärket Safeland lever vidare till konsumentmarknaden.

Varmt välkommen till Tryva!