BRF Visinge förhindrar vattenskador med vattenlarm – flera vattenläckor upptäckta
Efter att BRF Visinge tidigare råkat ut för kostsamma och långdragna reparationer av vattenskador bestämde styrelsen att införa uppkopplade vattenlarm från Tryva. Redan inom en månad gjorde systemet nytta, och sedan dess har andra fukt- och vattenläckor kunnat upptäckas och åtgärdas direkt, vilket sparat föreningen stora kostnader. ”Systemet har tjänat in själv på nolltid. Det är verkligen en no-brainer att införa som förebyggande åtgärd mot vattenskador”, berättar Mikael Andersson, ordförande för BRF Visinge.
Vattenskador ökar i Sverige – köket mest riskutsatt
De senaste åren har vattenskador i kök ökat, vilket huvudsakligen beror på nyare vitvaror som läcker. Mikael berättar att beslutet att införa uppkopplade vattensensorer från Tryva i alla lägenheter kommer efter att föreningen tidigare upplevt allvarliga vattenläckor främst i köken. Men också för att de enkelt kunde lägga till andra sensorer, som uppkopplade brandvarnare, i samma system för ökad säkerhet.
”Vi har tidigare haft en del fuktskador från kök med diskmaskiner, droppande och läckande kranar, packningar, anslutningar och gamla rörsystem som inte är täta. För flera år sedan provade vi därför ett batteridrivet vattenlarm, men det var inte uppkopplat, och fungerade inte bra. Det är inte förrän nu när vi hittat vattenlarmen från Tryva som vi är riktigt nöjda!
Mikael Andersson, Ordförande
De självrisker vi har är ganska höga, får vi en stor fuktskada är det fyrdubbla prisbasbelopp. Det är ungefär 200 000 kr i självrisk för en vattenskada, om det går igenom hela bjälklaget till våning två. Bor man på markplan märker man det inte lika snabbt förrän köksgolvet börjar buckla eller om det börjar lukta mycket.”
Smarta vattenlarm gjorde nytta redan efter en månad
Bara några veckor efter införandet av vattensensorerna larmade ett vattenlarm till appen Tryva, vilket visade sig vara en otät blandare i ett kök som droppade. Problemet kunde därför bli åtgärdat direkt innan en vattenskada hann uppstå.
”Systemet har tjänat in sig själv på nolltid”
Sedan dess har ett antal andra fukt- och vattenläckor kunnat upptäckas och åtgärdas direkt, och har därmed sparat föreningen och dess medlemmar stora kostnader.
”Vi har fått ytterligare 5 fukt- och vattenlarm via appen Tryva som visat sig vara droppande kranar och läckande avlopp där boende gjort rent och sen inte dragit åt efter sig. Det räcker med några droppar vatten så larmar sensorerna direkt till appen – vilket har gjort att vi kan åtgärda problemet innan en vattenskada uppstår. Det har istället räckt med att självtorka ut fukten som inte hunnit gå in under golvet, vilket är jättebra.”
Mikael Andersson, Ordförande
Mikael förklarar att det är en enkel ekvation om man slår ut kostnaden för ett antal fuktlarm som förhindrat vattenskador på ett år, så har man tjänat in kostnaden för systemet direkt.
”Uppkopplade vattensensorer har verkligen gjort stor skillnad och systemet har tjänat in sig själv på nolltid. Det är en no-brainer att införa uppkopplade vattensensorer som förebyggande åtgärd mot vattenskador”
Mikael Andersson, Ordförande
Full kontroll med hjälp av appen Tryva
Med hjälp av appen har styrelsen full kontroll över hela systemet och samtliga sensorer. Sensorn meddelar vid behov av batteribyte.
Enkelt att komma igång med uppkopplade vattenlarm
Vattenlarm är inte större än en tändsticksask, är trådlös och kräver varken installation eller ingrepp i fastigheten. Placera enkelt vattenlarmet under diskbänk eller annan kritisk plats. När sensorn känner av fukt larmar den direkt till utvalda mottagare i Tryva-appen. På så sätt går det att upptäcka vattenläckor på ställen där man sällan tittar.
”Monteringen är väldigt smidig och går snabbt. Hela teamet från Tryva är bra att ha att göra med. De är enkla, informativa och duktiga. Vi är jättenöjda med samarbetet”
Mikael Andersson, Ordförande