Smart system förhindrade både allvarlig brand och vattenskada inom en månad hos BRF Visinge

Bostadsrättsföreningen Visinge i Täby är inte bara ett trevligt kvarter att bo – styrelsen ligger även i framkant med ett smart system som höjer säkerheten för alla boende. Redan inom en månad efter att ha infört uppkopplat brand- och vattenskydd från Tryva förhindras både en allvarlig brand och vattenskada. ”Det hade kunnat gå riktigt illa, vi är väldigt glada för att larmet fanns på plats”, berättar ordförande Mikael Andersson.

”Vi känner ett starkt ansvar för att skydda våra boende”

Mikael berättar att beslutet att införa smarta vattenlarm i alla lägenheter kommer efter att föreningen tidigare upplevt allvarliga vattenläckor.

”De senaste fem åren vi haft ett antal stora och mindre vattenläckor. Det innebär kostsamma och ofta långdragna reparationer, men också mycket besvär för våra medlemmar. Vi känner ett starkt ansvar för att se till att våra boende är skyddade mot liknande incidenter i framtiden”

Mikael Andersson, ordförande, BRF Visinge

Systemet gjorde nytta redan efter en månad

Det tog inte lång tid innan systemet gjorde nytta direkt i föreningen. Bara några veckor efter införandet av sensorerna larmade först ett vattenlarm till appen Tryva, vilket visade sig vara en otät blandare i ett kök som droppade. Tack vare larmet kunde problemet upptäckas och åtgärdas direkt – innan en vattenskada hann uppstå.

Brand i pannrum förhindrades tack vare uppkopplade brandvarnare med smart larmstyrning

Inte långt senare blev det än mer dramatiskt då en uppkopplad brandvarnare upptäckte rökutveckling i ett pannrum. Ingen boende befann sig i pannrummet, men tack vare larm via appen Tryva fick styrelsen snabbt information om rökutvecklingen. Mikael berättar att det hade kunnat gå riktigt illa, men att de är väldigt glada för att larmet fanns på plats.

”Jag är hemma och får ett brandlarm från pannrummet. Jag beger mig dit direkt och det är disigt av rök i rummet. Det visade sig att en av värmepumparna hade gått läck och olja från kompressorn rann ut på en av de heta rören och orsakade röken. Jag fick stänga av allt och vädra ut! Jag vill inte tänka på vad som hade kunnat hända om vi inte haft larmen!”

Mikael

Med bara 10 dagars mellanrum från första brandlarmet så gick värmepump nummer 2 sönder på samma sätt och plats. Systemet fångar upp detta direkt och larmar vidare, så att styrelsen kunde åtgärda problemet. Nu är bägge värmepumparna lagade på garanti.

Därför valde BRF Visinge att införa systemet från Tryva

Mikael menar att det finns flera fördelar med att införa systemet som både höjer säkerheten och förenklar vardagen för boende och styrelse. I föreningen finns både familjer och seniorer, där man nu enkelt kan hjälpa sina grannar vid akuta situationer.

”Efter att ha jämfört med andra lösningar kom vi fram till att systemet från Tryva både är smart, skalbart och enkelt att anpassa för sin förening. Med hjälp av appen har vi i styrelsen full kontroll över hela systemet och samtliga sensorer.

Mikael

Så enkelt är det att komma igång med systemet

Uppkopplade, trådlösa brandvarnare och vattenlarm kan placeras i både lägenheter, lokaler och gemensamma utrymmen. Om en incident inträffar skickar enheterna ut information via systemet till utvalda larmmottagare. Exempelvis till boende, larmcentral, jour m.fl. På så sätt kan bränder och vattenläckor upptäckas och förhindras även om boende inte är hemma eller på plats.

”Det har varit jättebra och enkel kommunikation hela vägen med Tryva. Vi valde även att ta hjälp med monteringen av en kunnig partner till dem som var väldigt noggrann, lyhörd och som delade med sig av rekommendationer kring säkerheten generellt”

Mikael
Montering av uppkopplad brandvarnare i soprum hos BRF Visinge.
Montör Mikeal Söderberg från Ettskydd till vänster och Ordförande Mikael Andersson till höger.

Safeland Fastighet blir Tryva.

Safeland Fastighet byter namn till Tryva och renodlar verksamheten för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Varumärket Safeland lever vidare till konsumentmarknaden.

Varmt välkommen till Tryva!