Nya vattenlarmet räddade Brf Gröndal från vattenskada redan efter fyra dagar

Ordförande i BRF Gröndal

Brf HSB Gröndal i Nynäshamn installerade under mars brandvarnare och vattenlarm från Tryva i hela fastigheten. Redan fyra dagar efter installation kom det första vattenlarmet i från en lägenhet.

Tack vare larmet kunde vi omedelbart sätta in en åtgärd och den läckande blandaren blev lagad inom en timme. Det räckte med att torka upp vattnet med trasa och både ytskikt och fastighet klarade sig från bestående skador.

Fyra vattenläckor på mindre än en månad 

De uppkopplade vattensensorerna ligger tysta på plats fram till dess att de känner av vatten och larmar. Då blir styrelsen och angränsande grannar informerade genom pushnotis och larm i Tryva-appen.

– Vi anade att det skulle finnas pågående läckage men inte att det var så illa.  På mindre än en månad har systemet larmat för fyra vattenläckor, en befintlig stor skada från läckande blandare och ytterligare tre kök med läckande blandare som kunde bli allvarliga om läckorna inte blev upptäckta. Det känns tryggt att systemet är så effektivt och känner av minsta läckage, säger Peter Östergren, ordförande i Brf HSB Gröndal.

– Systemet har redan visat att det minskar vattenskadorna. Vi förväntar oss nu att premien för de boendes hemförsäkringar blir billigare. Det är win-win-win för föreningen, försäkringsbolaget och de boende, fortsätter Peter.

Vattenlarm upptäcker läckan i tid

Kostnader för vattenskador handlar om självrisker på  25 000 – 75 000 kr/år för föreningen och självklart även en del kostnader för den drabbade medlemmen. Framförallt blir det i allmänhet stora och långa reparationer efter en vattenskada, och i värsta fall även behov av evakueringslägenheter för de boende.

I samband med införandet av nytt brandskydd från Tryva valde Brf HSB Gröndal att addera smarta uppkopplade vattensensorer bakom diskbänken i alla lägenheter, samt i vissa gemensamhetsutrymmen. När en diskmaskin eller packning på rören börjar läcka kan vi förhindra stora skador genom att läckan blir upptäckt och åtgärdat i tid.

– Det var precis det här som vi ville ha skydd för. Vattenskador blir vanligen mycket kostsamma och jobbiga om man har otur – vi är väldigt tacksamma för att allt har fungerat som utlovat av Tryva. Redan efter några veckor har vi sparat in tre dyrbara självrisker, säger Peter Östergren.

Fakta om systemet och installationen i BRF Gröndal

I BRF Gröndal installerades en vattensensor och en brandvarnare i samtliga 147 lägenheter. Dessutom blev totalt 85 brandvarnare och 5 vattensensorer installerade i föreningens många gemensamma utrymmen och lokaler. Installationen genomfördes under fyra dagar. Läs mer om föreningens lösning för gemensamt brandskydd.

I Tryva-appen skapade föreningen åtta larmgrupper dit brandvarnare och vattensensorer är uppkopplade. De boende uppmuntras att gå med i sin närmaste Tryva fastighet för att ta emot larm samt kommunicera med sina närmaste grannar. Dessutom skapas en fastighet för hela föreningen där styrelsen och grannar kan kommunicera och snabbt sprida information till varandra.

Safeland Fastighet blir Tryva.

Safeland Fastighet byter namn till Tryva och renodlar verksamheten för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Varumärket Safeland lever vidare till konsumentmarknaden.

Varmt välkommen till Tryva!