Tord berättar om Brandsamverkan och vattenlarm i Hägersten

Brandsamverkan i BRF

I södra Stockholm ligger bostadsrättsföreningen Föreningssedeln. Fastigheten är från 20-talet och likt många andra flerfamiljshus från den tiden, är stommen och väggarna av trä. Materialet gör fastigheten och de boende extra sårbara i händelse av brand eller vattenläcka. Här berättar Tord Norrman om vad som fick dem att installera ett smart brand- och vattenskydd i bostadsrättsföreningen, deras erfarenheter från installationen och de första sex månaderna med Brandsamverkan från Tryva.

Brand i en lägenhet och översvämning i källaren

På senare år har vår förening drabbats av både översvämning och brand. Branden och vattenläckan kunde ha upptäckts tidigare med fungerande brandvarnare och vattenlarm.

Olyckorna var starkt bidragande till att jag, tillsammans med kollegorna i styrelsen, tog beslutet att höja säkerheten genom installation av brand- och vattenlarm samt Brandsamverkan från Tryva.

Brandskyddet är livsviktigt

Det fanns lägenheter som saknade fungerande brandvarnare. Vi bor i ett trähus byggt i tre plan. Det är livsfarligt om det börjar brinna. Trots att vi tidigare hade delat ut brandvarnare till samtliga boende fanns det ändå lägenheter som inte hade fungerande brandvarnare.

Sannolikt är riskerna för en utvecklad brand större i lägenheter där de boende slarvar med brandvarnare. Vi behövde få bättre kontroll för huset som helhet.

Med Tryvas lösning är vi säkra på att fungerande brandvarnare nu finns på alla viktiga platser, vilket känns skönt för alla. Dessutom får alla som vill, larm genom pushnotis i Tryva-appen när brandvarnaren aktiveras.

En stabil lösning där grannarna är nöjda

Nu har lösningen varit på plats i 6 månader och vi är mycket nöjda. Under denna period har det lyckligtvis inte varit något skarpt larm. Vid ett tillfälle så aktiverades en brandvarnare, sannolikt på grund av kraftig dammutveckling. Som administratör fick jag larmet direkt i appen, men eftersom röken var borta inom 30 sekunder, spreds larmet inte vidare till övriga boende i huset.

Kostnaden och installationen

Som bostadsrättsförening är det viktigt att hålla nere kostnaderna. Systemet från Tryva låg inom vår budget. För att hålla nere kostnaderna ytterligare valde vi att montera brandvarnarna själva. Tryva hjälpte oss att göra alla inställningar i systemet och gav instruktion till mig som brandskyddsansvarig under en förmiddag.

Brandvarnarna i lägenheterna monterade vi i varje hall. De boende fick ha kvar sina befintliga brandvarnare. Utöver att vi monterade brandvarnare i alla lägenheter, så placerade vi 10 stycken i gemensamma utrymmen, såsom trapphus, källartrappor, tvättstuga och värmecentral.

Räckvidden

Vi är särskilt imponerade över systemets räckvidd. Centralenheten är placerad högst upp i fastigheten, men den kommer, utan signalförstärkare, åt alla brandvarnare och vattenlarm, även de som är bakom en brandvägg i källaren. Vi hade budgeterat för en signalförstärkare, men den behövdes inte.

Vattenskyddet

För drygt ett år sedan hade vi en vattenläcka och en decimeter vatten i källaren då varmvattenberedaren gick sönder. Hade vi haft vattenlarmet på plats vid det tillfället hade konsekvenserna blivit mycket lindrigare.

Eftersom vi har en oljepanna i värmecentralen, som backup till bergvärmepumpen, får vi inte ha en öppen golvbrunn enligt miljökontoret. Det har vi löst genom att placera Tryvas vattenlarm i den stängda golvbrunnen. Nästa gång vi får en vattenläcka i källaren kan vi, tack vare det installerade vattenlarmet, snabbt manuellt öppna golvbrunnen eller stänga av huvudkranen.

Administrationen

Vi uppmuntrar alla boende att vara med i Tryva-appen för att få information om larm. Intresset är stort men det är inget krav. Med våra pulversläckare som finns i varje trappuppgång kan första personen på plats snabbt ingripa när larmet aktiveras.

Vi är tre personer som har tillgång till systemet; Thore, Erik och jag. Om något sker, exempelvis om en brandvarnare blir nedplockad, får vi information om detta. Vi kan då informera den boende eller åtgärda detta. En bonus är termometrarna i enheterna. Nu när det blir vinter är det bra att enkelt få informationen om temperaturen i hela fastigheten, så att klimatet blir bra för oss som bor här utan att energikostnaderna skenar iväg.

Slutligen

”Vi kan verkligen rekommendera lösningen till andra Bostadsrättsföreningar. Man har koll på brandskyddet i fastigheten samt får larm om en vattenläcka uppstår. Det finns så mycket viktigt att skydda, inte minst oss själva”.

Bostadsrättsföreningen Föreningssedeln bakom artikeln

  • Tord Norrman, som är styrelsens tekniska rådgivare
  • Thore Hansson, styrelseordförande
  • Erik Gate, styrelseledamot

INTRESSERAD AV ATT VETA MER:

Läs om Brandsamverkan i Djurgårdsstaden

One thought on “Tord berättar om Brandsamverkan och vattenlarm i Hägersten

Comments are closed.

Safeland Fastighet blir Tryva.

Safeland Fastighet byter namn till Tryva och renodlar verksamheten för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Varumärket Safeland lever vidare till konsumentmarknaden.

Varmt välkommen till Tryva!