Vem ansvarar för vattenskadan – och vem reparerar?

Ansvar för vattenskada

Kalle har precis fått sin nya diskmaskin installerad av en hantverkare som han anlitat. Efter ett par veckor får han samtal från grannen nedanför om att det regnar från taket. Det är troligen Kalles hantverkare som slarvat vid installationen. Grannens lägenhet är förstörd, även en del av trapphuset. Kalle behöver riva ut sitt kök och byta det fuktiga golvet. Två familjer behöver flytta under renoveringen och även det gemensamma trapphuset behöver repareras efter vattenskadan.

Vem reparerar och betalar för dessa vattenskador?

  • Kalle, för att han har beställt hantverkaren som orsakat skadan, eller
  • Alla bekostar sina skador, alternativt
  • Kalles hantverkare eftersom han har orsakat vattenskadan?

Vem är ersättningsskyldig?

Låt oss börja med att fastställa vem som bär det juridiska ansvaret för vattenskadan. I detta fall är det Kalle som har orsakat skadan, men föreningen kan endast rikta skadeståndskrav mot Kalle om det går att bevisa att han har agerat vårdslöst. 

Kalle ansvarar för sin hantverkares vårdslöshet och kan i sin tur driva ansvarsfrågan och skadestånd gentemot sin hantverkare. Eftersom det är svårt att bevisa vårdslöshet är det oftast de skadedrabbade själva, det vill säga bostadsrättsföreningen, grannen och den boende som får bekosta sina respektive skador.

Vem åtgärdar skadorna?

Även om Kalle skulle vara ersättningsskyldig på grund av vårdslöshet kan han inte kräva att få anlita sina egna hantverkare för att åtgärda skadorna. Föreningen och grannen har rätt att själva ombesörja skadorna, men att Kalle då får stå för kostnaden. På motsvarande sätt kan den boende kräva att få anlita sin föredragna hantverkare om skadorna hade orsakats av föreningen, exempelvis ett läckande tak.

Vad säger försäkringen?

Normalt täcker försäkringen föreningens skador, bortsett från självrisken som kan vara mycket hög. På samma sätt kommer de boende få ansöka om ersättning från sina försäkringsbolag för de skador som inträffat på fastigheten invändigt.

Slutsats – undvik vattenskador till varje pris!

Kostnaden för vattenskador i svenska hem uppgår till 5 miljarder årligen och ökar med 10% per år (Källa: Svensk Försäkring). Vattenläckor i flerfamiljshus påverkar dock betydligt mer än ekonomin; grannsämjan kan försämras och styrelsen får omfattande merarbete eftersom sanerings- och renoveringsprojekt kräver mycket koordinering.

Läs här om vill du vill läsa om föreningen som arbetar smart mot vattenskador.

Safeland Fastighet blir Tryva.

Safeland Fastighet byter namn till Tryva och renodlar verksamheten för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Varumärket Safeland lever vidare till konsumentmarknaden.

Varmt välkommen till Tryva!