Vattenläckor i köket fortsätter att öka – tusentals svenska hem drabbade

Under 2023 inträffade 90 000 vattenskador i svenska hem. Tyvärr fortsätter vattenläckor i köket att öka, där framförallt kyl/frys som är yngre än 10 år orsakar flest skador. En positiv trend är däremot att effektivare tätskikt minskar andelen vattenskador i badrum. Det visar statistik från Vattenskaderapporten 2023. Men med rätt teknik går många skador att upptäcka och förhindra.

Vattenskaderapporten 2023 i korthet

Förra året rapporterades 90 000 vattenskador in till de svenska försäkringsbolagen. Av dem besiktades 35 099 skador, vilket ligger till grund för 2023 års Vattenskaderapport.

  • Flest vattenskador inträffar i köket som står för 36% av alla vattenskador.
  • Fortsatt stor andel, 53%, av vattenskadorna i köket är orsakade av kyl och frys. Resterande 27% är orsakade av diskmaskinen. Tyvärr visar statistiken att det oftast är vit­varor som är yngre än 10 år som orsakar vattenskadorna, trots att nästan alla hade tätskikt under utrustningen.
  • En positiv trend är att effektivare tätskikt minskar vattenskadorna i badrum, som nu ligger på 24%.

Så minskar man risken för vattenläckor från kyl & frys

Informera och påminn gärna boende och hyresgäster om några enkla åtgärder för att minska risken för vattenläckor i köket. Bland annat att följa tillverkarens ventilationstips, använda plastunderlägg, regelbundet rensa dräneringshål, dra fram vitvarorna för rengöring var sjätte månad, och dammsuga baksidan för att undvika överdriven kompressorbelastning. Läs hela artikeln här.

Upptäck fukt- och vattenläckor med smarta vattenlarm

De flesta vattenskador går att förebygga och därmed att undvika genom att man upptäcker dem i tid. Detta med hjälp av uppkopplade vattenlarm som är inte större än en tändsticksask, är trådlösa och placeras enkelt under exempelvis diskbänken. Vid fukt- och vattenläckor larmar det direkt vidare till utvalda larmmottagare – exempelvis till boende, fastighetsskötare eller vattenjour. På så sätt går det att upptäcka vattenläckor på ställen där man sällan kollar, eller om ingen är på plats.

Läs mer hur bostadsrättsförening förhindrade vattenskador

Efter att ha drabbats av flera dyra vattenskador införde styrelsen vattenlarm från Tryva, som snabbt upptäcker fukt- och vattenläckor. Ordförande Mikael Andersson konstaterar att systemet gjort stor skillnad direkt. ”Systemet har tjänat in sig självt på nolltid. Det är verkligen en no-brainer att införa som förebyggande åtgärd mot vattenskador”, berättar Mikael Andersson, ordförande för BRF Visinge.

Safeland Fastighet blir Tryva.

Safeland Fastighet byter namn till Tryva och renodlar verksamheten för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Varumärket Safeland lever vidare till konsumentmarknaden.

Varmt välkommen till Tryva!